- Určite väčšine ako prvá príde na um pizza. Typické talianske jedlo sa dnes už pretransformovalo do rôznych podôb nielen na Slovensku, ale ponúkajú ho takmer po celom svete ako základ každého jedálneho lístka. Kým Taliani si ju vychutnávajú s tradičným tenkým chrumkavým cestom, v našich končinách je obľúbená nadýchanejšia s bohatou oblohou. Bežné ingrediencie ako sú rajčinové pesto, mozzarella a bazalka vystriedali šunka, kuracie mäso a syr, novšie chute sa uberajú aj iným smerom a to podávaním pizze s nutellou a ovocím, ananásom, ančovičkami, dokonca hranolčekmi či pečenými zemiakmi.
- V našom zozname nesmú chýbať veľmi obľúbené ázijské a čínske pokrmy. Opäť u nás pripravované rôznymi spôsobmi. Gastronomické zvyky týchto kultúr nám približujú najmä rôzne bistrá, ktoré ľudia obľubujú pre netradičné chute a suroviny. V reštauráciách sa môžete pripraviť na intenzívnejší gastronomický zážitok. Ak budete mať šťastie a možnosť vychutnať si napríklad kung pao v originálnom prevedení, nebudete sa chcieť k našim upraveným receptom už vrátiť. Mrazenú zeleninu vystriedajú oriešky, chilli papričky a rôzne výhonky a klíčky ochutené chutnými omáčkami.
- Menej známa, ale stále viac populárna sa stáva španielska paella. Pre túto kultúru absolútne tradičné jedlo, ktorého základom je kvalitná ryža, veľa zeleniny a morských plodov. Môžete pridať takmer čokoľvek, veľmi vítaný je hrášok, šafran, fazuľa, rajčiny a akékoľvek mäso. Veľmi jednoducho si ju pripravíte aj doma, ak chcete zažiť pravú chuť Španielska, v poslednom období sa nachádza už aj v niektorých tematicky ladiacich reštauráciách.
- Keď si predstavíte rakúsku kuchyňu, prvé čo vám napadne je určite teľací rezeň. Pre niekoho typické slovenské jedlo, v skutočnosti pochádza z neďalekého Rakúska. Slovenská verzia sa mierne líši svojim prevedením, ale ak raz ochutnáte pravý tenučký chrumkavý „wiener schnitzel“, iný už chcieť nebudete. Ešte jedným, tentoraz sladkým lákadlom, ktoré je už dnes bežne dostupné vo všetkých kaviarňach nielen u nás, ale po celom svete je skvelá čokoládová Sacherova torta.