Bývanie budúcnosti


Budúcnosť v realitách smeruje za oveľa vyššími cieľmi ako je iba zabezpečenie bývania. Pohodlie a štandard, ktorý nám naša nehnuteľnosť dáva môže rásť. Zmeny sú prirodzenou reakciou na život. Neustále prichádza niečo nové a doba je čoraz rýchlejšia. Odpoveď na tento fakt je, ako veľmi a ako rýchlo sa dokážeme prispôsobiť novej situácii. Každé jedno z odvetví, ktoré zabezpečujú našu životnú úroveň sa mení a napreduje. Prináša neustále nové odpovede na otázky trhu. Často ešte rozmýšľame, čo by sa vlastne ešte dalo priniesť tam, kde už všetko je. Šikovný ľudia ale dokážu nájsť dierku v systéme a priniesť inovatívne riešenia. Rovnako tomu tak bolo pri otázke bývania. Ako zlepšiť podmienky na bývanie ale zachovať pritom všetko pohodlie a štandard, ktorý očakávame?

solárne panely

Odpoveď bola skrytá v procese certifikácie. Do platnosti ju zaviedli aj u nás v roku 2006. Napriek tomu o nej ešte dnes veľa ľudí nevie. Keby vedeli o prínosoch energetickej certifikácie, neváhali by a dávno by svoj energetický certifikát mali. Nie je to iba dokument. Je to kompletný informačný materiál, ktorý pojednáva o tom, v akom stave naša nehnuteľnosť je. Na základe toho, ako hospodári s energiami. Najlepšie označenie môžeme získať s energetickým certifikátom A0. Kto by ho nechcel. Nula totiž znamená nulové náklady na bývanie.

zelená budúcnosť realít

Hospodárenie prichádza v takom rozsahu, že externá energia takmer nie je potrebná. Viete si predstaviť tie možnosti? Bývanie bez potreby platenia drahých preddavkových faktúr a vyúčtovaní. Ani cesta za,,nulovým Áčkom,, nevyzerá zle. Bývanie budúcnosti dosiahneme napríklad zateplením obvodových múrov, strechy alebo plastovými oknami, ktoré udržujú teplo či zimu vo vnútri priestorov. Zachytávať môžeme dažďovú vodu, používať veterné mini elektrárne, fotovoltiku a solárne panely, čističku vôd, rastlinné zelené strechy ako izoláciu. Alebo iné rôzne alternatívne spôsoby ako dosiahnuť budúcnosť bývania avšak v súlade s prírodou a teda bez znečisťovania životného prostredia.