Milovníci kávy nie sú len ľudia, ktorí majú jeden obľúbený druh kávy a ten stále pijú ale aj ľudia, ktorí radi skúšajú nové druhy kávy a nechávajú rozmaznávať svoje zmysly práve týmto kávovým pôžitkom. Možno ste zvyknutí si do kávy dávať kravské, respektíve živočíšne mlieko, ale nie je na škodu vyskúšať aj rastlinné. Nie je to žiadnou novinkou, kaviarne takéto kávy ponúkajú už bežne niekoľko rokov, aby uspokojili potreby každého zákazníka a každý si mohol vybrať to, čo mu vyhovuje a chutí.
Ľudia, ktorí živočíšne mlieko piť nemôžu z rôznych zdravotných dôvodov, či z vlastného presvedčenia, že nič živočíšne konzumovať nechcú, možno používajú rastlinné mlieko. To, na rozdiel od kravského síce nie je také husté, pochopiteľne, ale tiež obsahuje veľa výživných látok a kávu dokáže výborne dochutiť. Na začiatku sa vám možno bude jeho chuť zdať neprirodzená a zvláštna, a to najmä v káve, no časom si zvyknete a chuť vašej kávy s rastlinným mliekom si obľúbite.
Je dôležité si však vybrať to správne rastlinné mlieko, lebo nie všetky sú úplne vhodné, i keď chuťou sú lákavejšie. Medzi najzdravšie zrejme patrí sójové, či cícerové, menej už ryžové, ktoré obsahuje veľa cukrov. Do kávy je najvhodnejšie dávať mlieko neochutené, pretože rastlinné mlieko má už samo o sebe špecifickú chuť. Rastlinné mlieka dnes nájdete skoro všade, v každom obchode s potravinami si môžete vyberať zo širokého sortimentu.
Nemusíte sa tejto chuti báť, skôr, či neskôr vám káva s rastlinným mliekom zachutí. Ak jej však na chuť prísť nikdy nedokážete a môžete piť klasické kravské mlieko, nenúťte sa do toho. Netreba sa však rastlinných mliek obávať, obsahujú veľa živín, sú chutné a dajú sa využiť aj pri inej konzumácií, ako priamo v káve. Dôležité je si správne vybrať a poriadne študovať zloženie takého mlieka, aby ste si ešte viac neuškodili.